Tipul de sol și gestionarea apei


Tipul de sol 

Strugurii sunt cultivați pe o gamă foarte largă de soluri de la nisipuri pietroase până la argile care pot avea o fertilitate ridicată sau proastă.

Cele mai mari culturi provin din viță de vie cultivată pe soluri profunde, fertile care permit înrădăcinarea la 3 - 5 m sau mai mult. Cu toate acestea, calitatea fructelor pentru vinificație, folosind practicile tradiționale de cultivare a viței de vie, este de obicei mai bună pe solurile mai puțin grele și mai puțin fertile. Pe aceste soluri mai sărace, creșterea viței de vie este mai puțin puternică, iar maturarea începe mai devreme și este un proces mai lent. Astfel, în aceste condiții de creștere mai stresante, fructul este mai ferm, are un echilibru mai bun, iar vinul produs are o savoare și aromă mai bogate.

În general, ar trebui să evitați argilele foarte grele sau solurile foarte puțin adânci, locurile slab drenate și cele cu o concentrație mare de săruri. PH-ul solului este, de asemenea, important, deși vița de vie tolereaza pH-ul în intervalul de la 4,5 la 8,5. PH-ul solului v-a afecta disponibilitatea nutrienților la vița de vie. În zonele cu climă rece, viile cultivate în soluri cu pH de peste 7,3 sunt predispuse la cloroză de fier.

Disponibilitatea nutrienților în sol depinde de o serie de factori, inclusiv concentrația de nutrienți și raportul lor în sol; adâncimea înrădăcinării; aprovizionarea cu apă a solului și utilizarea culturilor de acoperire, mulci sau cultivate.

Managementul apei

Lipsa de apă disponibilă în timpul creșterii timpurii are ca rezultat ofilirea frunzelor și a lăstarilor suculenti. La primul semn al secetei, lăstarii care în mod normal au creștere rapidă devin mai verzi, ca și frunzele mature. Cârceii care se usucă și cad sunt, de asemenea, un indicator util de stres precoce de secetă. Seceta sau disponibilitatea umezelii în timpul cresterii rapide a boabelor va limita dimensiunea boabelor și v-a avea un efect direct asupra randamentului și calității.

Randamentul strugurilor de vin este în mare măsură influențat de cantitatea de apă disponibilă pentru creștere între înflorire și schimbarea culorii boabelor de struguri. Acest lucru a fost confirmat de studiile efectuate în Spania utilizând cantități moderate de apă.

Irigarea poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea strugurilor de vin, asigurând o creștere activă a viilor, în special în zonele cu climă mai uscată. În aceleași studii spaniole, irigarea nu a avut niciun efect asupra °Baumé în strugurii albi, dar a redus °Baumé în strugurii de vin roșu. De asemenea, pH-ul vinului a fost redus, dar nu a existat niciun efect asupra culorii vinului. Studiile recente efectuate de Yara Iberia au arătat efecte similare.

Cu toate acestea, este important să nu folosiți irigarea excesivă deoarece prea multă apă poate duce la pierderea calității; monitorizarea umidității solului este esențială. O ușoară lipsă a apei, cand se apropie maturitatea, poate grăbi maturarea prin limitarea creșterii și diminuarea dimensiunii boabelor prin contracție. Acest lucru crește conținutul de zahăr din struguri și, de asemenea, sporește culoarea vinului prin creșterea conținutului de antocianină.

În general, pentru o productivitate maximă, podgoriile necesită între 400 - 1350 mm (4000 - 13500 m3/ha) apă disponibilă, pe an, în funcție de climă, sol, varietate, etc. Astfel, irigarea și fertigarea se practică tot mai mult în multe țări , in special în cazul în care precipitațiile limitează creșterea viței.

Managementul apei din sol este esențial pentru producția de vin de bună calitate. Când solurile sunt prea uscate, randamentul și calitatea sunt reduse. Cu toate acestea, dacă solurile sunt udate pe perioade lungi de timp, rezultatul este moartea rădăcinilor, creșterea restrictivă a viței de vie și calitatea slabă a vinului.