Structura nutrițională a strugurilor de vin


Macronutrienti

Azotul și potasiul sunt elemente nutritive esențiale pentru o creștere sănătoasă și productivitate a viței de vie. Cu toate acestea, ambele elemente pot încuraja creșterea și vigoarea excesivă, ceea ce duce la umbrire, maturitate prelungită și calitate redusă a boabelor la etapele ulterioare de creștere. Cerințele de vârf sunt la înflorire, dar sunt necesare atât azot cât și potasiu pentru a susține creșterea lastarilor și creșterea frunzelor și apoi mai târziu, în timpul sezonului, în timpul umplerii boabelor.

Azotul este aplicat în mod normal cât mai curând posibil în primăvară, post-recoltare, chiar înainte de senescența frunzelor pentru a constitui rezervele de viță de vie sau ca o combinație a acestor două perioade. Acest lucru asigură faptul că azotul este disponibil într-un moment în care rezervele solului sunt, de obicei, insuficiente pentru a răspunde nevoilor de creștere din sezonul timpuriu. Azotul aplicat foliar poate fi folosit după înflorit în cazul în care este nevoie de azot suplimentar în timpul sezonului de creștere.

Potasiul este important pentru dezvoltarea fructelor și producția de boabe. În general, este necesar în cantități mai mari decât azotul și adesea aplicat in perioade similare. Preluarea potasiului în struguri este, de asemenea, mai mare decât cele pentru majoritatea celorlalte elemente (Figura 7).

În sezoanele de creștere uscată - și în lunile de vară - este posibil ca potasiul să nu fie disponibil imediat. Aplicațiile foliare, în special în jurul schimbării culorii boabelor, pot fi necesare în situațiile de conţinut scăzut a solului.

Calciul, de asemenea, este necesar în cantități relativ mari. În multe situații, este, în egală măsură, mai important decât azotul. Aproximativ 40% din absorbția de calciu duce la creșterea frunzelor și ramificațiilor și are loc între apariția frunzelor și etapa de stabilire a fructelor. Utilizarea timpurie a azotatului de calciu va furniza aceste elemente esențiale.

Deficitul de magneziu poate duce la căderea prematură a fructelor la recoltare și în timp ce aplicarile foliare pot corecta deficiențele în sezon - randamentul strugurilor poate fi deja pierdut ca urmare a unui echilibru slab K:Mg (Figura 8). Magneziul aplicat la sol este cea mai bună strategie pe termen lung pentru a se asigura că acest element nu este limitat. Cerințele viței de vie pentru fosfor sunt mult mai mici, iar programele minime de întreținere sunt tot ceea ce este adesea necesar.

Micronutrientii

Deși sunt necesare niveluri mult mai mici de micronutrienți pentru a satisface producția de struguri, echilibrul corect al acestor oligoelemente este esențial, în special pentru culturile cu randament ridicat.

Mai mult fier și zinc sunt preluate decât orice alt micronutrient. Lipsa de fier reduce creșterea frunzelor și dimensiunea și randamentul fructului rezultat. Deficiențele de zinc pot constitui o problemă serioasă, care determină legarea slabă a fructelor cu frunze mici, deformate.

Aplicarea foliară sau fertigarea ajută la minimizarea deficiențelor micronutrienților în timpul sezonului prin corectarea rapidă a problemei. Aplicari uscate de mangan și zinc, de exemplu, devin complexe și sunt preluate mai lent. Micronutrienții aplicați prin fertigare ar trebui să fie sub formă de chelați, menținând astfel disponibilitatea bună la rădăcinile de viță de vie.

Nutriția echilibrată 

Deși există o dezbatere cu privire la cerințele precise ale nutrienților individuali, nu există nicio îndoială cu privire la importanța echilibrului corect al tuturor substanțelor majore și oligoelemente. Un exemplu este potasiul și magneziul. Dacă cineva este în afara echilibrului cu celălalt, atunci randamentul și calitatea vinului vor suferi.

 

Determinarea necesității nutrienților

Testarea solului poate fi utilizată pentru a evalua pH-ul solului, conținutul de materie organică și capacitatea de schimb de cationi (CEC), indicând astfel disponibilitatea nutrienților și caracteristicile de retenție a nutrienților solului. Ele sunt utilizate pentru a evalua nivelurile de potasiu și fosfor din sol și, de asemenea, pentru a oferi o indicație a dezechilibrelor cationice posibile, de ex. raportul K:Ca:Mg. Nevoia de calciu poate fi evaluată din testul solului. Cu toate acestea, testele solului nu sunt un bun indicator al necesarului de azot.

Analiza plantelor oferă o evaluare mai precisă și imediată a stării nutritive a viței de vie (Tabelul 6). De asemenea, va confirma deficiențele ascunse în care simptomele plantelor nu au fost încă văzute și să identifice cu exactitate echilibrul dintre elementele necesare.

Cea mai obișnuită practică este de a testa la schimbarea culorii boabelor sau la sfârșitul înfloririi. Unele sisteme sugerează prelevarea de probe în ambele etape. Sunt necesare cel puțin 30 de mostre de frunze/pețioluri care se află cel mai aproape de ciorchine.