Creşterea dimensiunii tuberculului de cartof

Dimensiunea şi uniformitatea tuberculilor este vitală pe orice piaţă de desfacere, indiferent dacă este vorba de cartofi de consum, cartofi de sămânţă sau cartofi pentru prelucrare industrială. Toate metodele aplicate de producători, care asigură un frunziş sănătos, cresc în acelaşi timp și dimensiunea medie a tuberculului.

Relaţia dintre nutriţia plantelor şi dimensiunea tuberculilor de cartofi

Un aport de nutrienţi corespunzător echilibrat este important pentru creşterea dimensiunii tuberculilor. S-a arătat că atât azotul, cât şi fosforul, potasiul, calciul, magneziul şi manganul influenţează dimensiunea tuberculilor.

Azot

Azotul este important pentru susţinerea dezvoltării şi pentru randamentele ridicate. Azotul este indispensabil în stadiul de formare a frunzelor, apoi pentru dezvoltarea tuberculilor şi creşterea dimensiunii acestora, pentru că asigură nivelul optim al fotosintezei în frunze. Dacă azotul este aplicat în stadiile timpurii ale vegetaţiei plantei, contribuie la formarea unui frunziş de dimensiuni corespunzătoare, în timp ce în stadiile ulterioare ale dezvoltării azotul contribuie la menţinerea culorii verzi a frunzişului şi la obţinerea randamentului maxim.

În acelaşi timp însă trebuie asigurat echilibrul, pentru că în cazul în care azotul este aplicat prea devreme, dezvoltarea vegetativă va fi prea accentuată, şi acest lucru va avea efecte negative asupra dezvoltării tuberculilor, iar cantitatea prea mare de azot în stadiile ulterioare ale dezvoltării va stimula în continuare creşterea, rezultând în cartofi ”supradimensionaţi”, ceea ce creşte riscul manei cartofului. Totodată în regiunile cu climă caldă şi uscată, unde nu pot fi valorificate posibilităţile de randament şi atinse dimensiunile dorite ale tuberculilor, o aplicare contiună de azot poate susţine creşterea frunzişului şi contribuie la creşterea tuberculilor. 

Modul de aplicare al azotului este de asemenea important. Cel mai indicat este utilizarea unei cantităţi corespunzătoare de amoniu şi azotat la însămânţare, dar prea mult azot amoniacal este nefavorabil, pentru că scade pH-ul din zona rădăcinii, favorizând astfel apariţia rizoctoniozei. De la începutul tuberizării şi până la dezvoltarea completă a tuberculului azotul nitric are un efect benefic clar, de aceea acesta este sursa preferată de nutrient. 

Fosfor

Fertilizarea foliară cu fosfor aplicată după începutul tuberizării creşte dimensiunea tuberculului, crescând astfel şi randamentul. Cu toate acestea fertilizarea foliară nu înlocuieştetratarea cu fosfor a solului, şi dacă solul nu conţine cantitatea suficientă de fosfor, atunci creşterea la începutul ciclului de vegetaţie nu va fi optimă.

 

Potasiu

Cartoful absoarbe o cantitate mare de potasiu în timpul cultivării, deoarece acesta este de o importanţă critică pentru un randament ridicat.

Cinci experimente care au durat trei ani pe sol vulcanic bogat în potasiu: la o producţie cu 120 kg K2O/ha randamentul mediu a crescut cu 10t/ha.

Calciu 

Calciul este elementul constitutiv cel mai important al peretelui celular, pentru că fortifică structura celulei şi îmbunătăţeşte stabilitatea celulară. Este un factor cheie în perioada dezvoltării şi divizării celulelor, de aceea este nevoie de calciu atât înainte de perioada de creştere accentuată a tuberculilor, cât şi în timpul acesteia.

 

Magneziu

Magneziul este necesar în perioada dezvoltării tuberculilor, şi în cazul în care nu se aplică în cantitatea corespunzătoare, atunci atât dimensiunea tuberculilor, cât şi randamentul vor fi reduse. 
Pe solurile cu deficienţă gravă de magneziu randamentul poate fi mai mic chiar şi cu 15%. În aceste cazuri aplicarea regulată a magneziului la nivel anual a avut ca rezultat o creştere a randamentului între 1-10% în cazul experimentelor efectuate. 

Alte procedee fitosanitare care influenţează dimensiunea tuberculului de cartof

Producătorii pot influenţa dimensiunea tuberculilor prin următoarele metode:

  • Însămânţarea cât mai timpurie pentru prelungirea perioadei de cultivare în zonele unde zilele sunt scurte
  • Folosirea cartofilor de sămânţă mai maturi din punct de vedere fiziologic, care încolţesc mai repede
  • Însămânţare la temperaturi optime ale solului pentru asigurarea unei încolţiri rapide
  • Irigare, asigurarea nutrienţilor, utilizarea metodelor fitosanitare pentru asigurarea duratei maxime a frunzişului şi a creşterii libere a tuberculilor
  • Uscare la timpul potrivit în vederea îndeplinirii cerinţelor pieţei