Protecţia plantelor


Soiurile de ceapă răsară încet, din acest motiv este important controlul buruienilor în reducerea luptei pentru umiditate şi nutrienţi. Datorită creșterii liniare sunt concurenți slabi pentru buruieni chiar şi atunci când se dezvoltă. Din acest motiv este important controlul buruienilor atât înainte, cât şi după apariţia plantei.

O serie de nematozi se stabilesc de asemenea, în sistemul de rădăcină și tulpină, limitând de asemenea, absorbția umidității și a nutrienților. Nematodul stem (Ditylenchus dipsaci) poate provoca daune special prin atacarea tijei și astfel răsadul se răsucește, devine distorsionat, iar apoi moare. Semințele trebuie să fie libere de paraziți și trebuie să se utilizeze sterilizare de sol și rotația corespunzătoare a culturilor pentru a reduce la minimum riscul apariției populațiilor nematode.

Tripsul de ceapă este un dăunător care produce pagube mari, care este prezent mai ales în zonele mai calde. Se stabilește între frunzele tinere şi gâtul plantei și produce deteriorarea gravă a frunzelor, creșterea încetinind astfel.

Musca de ceapă şi larvele lor, moliile și viermii sunt dăunători care pot fi distruşi cu insecticide. Soiurile de ceapă sunt predispune pentru bolile frunzelor şi putrezirea bulbului. Bolile bacteriene pot diminua în mod semnificativ calitatea bulbilor, de ex. Pseudomonas alliicola, care produce putrezirea apăoasă în interiorul cepei, sau P. cepacia care face straturile exterioare vîscoase sau "acră".

Putregaiu cenuşi (Botrytis allii), mana cepei (Peronospora destructor), rugina cepei (Puccinia porri) şi putregaiul frunzelor (Botrytis squamosa) sunt bolile cele mai frecvente împotriva cărora seutilizeză fungicide.

Bulbii trebuie să fie manipulaţi cu grijă pentru a se asigura prevenirea vânătăilor și tăieturilor, întrucât prin intermediul acestora agenții patogeni pot pătrunde în plantă. Depozitarea în atmosferă controlată este tot mai des folosită pentru a păstra calitatea produsului în timpul depozitării și asigura termenul de valabilitate mai lung a cepei.

În cazul în care nivelurile de CO2 sunt menținute sub 5%, se împiedică inhibarea sporilor de ciuperci, iar menținerea O2-ului sub 3% reduce germinarea. Temperatura trebuie să fie menținută la aproximativ 1 ° C (34 ° F), pentru a reduce schimbul de gaze, umiditatea relativă trebuie să fie menținută la 65-70%, pentru a preveni răspândirea ciupercilor.

Depozitare

Ceapa trebuie să fie coaptă şi uscată la recoltare. Dacă coacerea recoltei de ceapă nu se efectuează pe teren, recoltarea cepei uscate se începe când porţiunea uscată deasupra corpului cepei se înclină cu 60-80%. Formarea clorofilei - clorofila: frunza verde – apare în coaja exterioară atunci când planta este lăsată să se coacă prea mult timp sau dacă umărul cepei este expus soarelui pe terenul de cultivare.

Bulbii trebuie să fie manipulaţi cu grijă pentru a se asigura prevenirea vânătăilor și tăieturilor, întrucât prin intermediul acestora agenții patogeni pot pătrunde în plantă. Depozitarea în atmosferă controlată este tot mai des folosită pentru a păstra calitatea produsului în timpul depozitării și asigura termenul de valabilitate mai lung a cepei. În cazul în care nivelurile de CO2 sunt menținute sub 5%, se împiedică inhibarea sporilor de ciuperci, iar menținerea O2-ului sub 3% reduce germinarea.

Temperatura trebuie să fie menținută la aproximativ 1 ° C (34 ° F), pentru a reduce schimbul de gaze, umiditatea relativă trebuie să fie menținută la 65-70%, pentru a preveni răspândirea ciupercilor.