Cerinţe de piaţă privind ceapa


Ceapa este cultivată în proporţie mare în scopuri alimentare  şi înainte de vânzare este de obicei clasificat. Retailerul și consumatorul se așteaptă  de asemenea  la dimensiuni, formă şi culoare uniformă, precum  ceapa să fie sănătoasă, fără contaminări de sol. Bulbul de ceapă trebuie să fie uscat corespunzător pentru  a-l folosi în scopurile destinate. Duritatea este deasemenea un principiu important, mai ales pentru care ceapa să poate fi depozitată o perioadă mai lungă de timp. La cele mai populare soiuri de ceapă conţinutul de materie uscată este de 10-12%. Porţiunea subţire de gât este un avantaj deoarece aceste tipuri de ceapă sunt mai puţin expuse bolilor în faza de coacere.

La cultivarea cepei, dimensiunea este un factor major. In general vânzările cele mai mari se înregistrează la bulburi de dimensiune mai mare, desigur dacă este corespunzătoare şi forma şi coaja. Din punctul de vedere a gustului, mirosului şi iuţelii există numeroase tipuri şi soiuri de ceapă. Ceapa destinată consumului proaspăt este de obicei mai dulce şi cu un gust mai puţin intens fără gătire. Aceste soiuri sunt de obicei mai mari şi dispun de un singur punct central, astfel fiind utile pentru tăierea în felii. Nivelul iuţelii depinde în măsură mare de conţinutul de sulf, care se regăseşte în aminoacizi.

Calitate de clasa 1

Bulbul de ceapă este:

  • Tare şi compact
  • Fără germeni (fără mlădiţe vizibile din exterior)
  • Fără creşteri iregulare pe suprafaţă din cauza dezvoltării neregulare
  • Practic este curățată de rădăcini

Cu condiția să nu afecteze calitatea de depozitare şi "servirea" la vânzare , sunt acceptate defecte minore în privinţa formei şi culorii, ușoară decolorare sau crăparea suprafeţei cojii sau lipsa cojilor exterioare nu constituie o problemă, dacă conţinutul interior este protejat în mod corespunzător.

Calitate de clasa 2

Aici aparţine categoria de ceapă care nu prezintă calitate de clasa 1., dar îndeplinesc în mod minim condiţiile de mai sus. Trebuie să fie corespunzător de tari, şi pot exista defecte mai mici privind forma şi culoarea. Vlăstarul este permis dacă se vede din exterior în măsură mai mică, leziunile fizice mai mici, şi semne mici produse de paraziţi şi boli.

Intre cele două categorii de calitate este important deopotrivă mărimea uniformă. De obicei preţul cel mai mare este primit pentru ceapa cu bulbul mai mare, cu condiţia ca forma, calitatea cojii, etc. să fie corespunzătoare. Ceapa destinată consumului fără gătire este de obicei mai dulce şi nu ustură prea mult. De obicei sunt de dimensiune mai mare şi au numai un singur interior, astfel pot fi tăiate în felii.

La tăiere, la lovituri precum şi la consum se eliberează acid de sulfon, acidul piruvic și amoniac, emanând miros puternic. Măsurarea acestei caracteristici nu este uşor. In timp ce se poate determina nivelul acidului piruvic, acesta nu va da întotdeauna un răspuns corect cu privire la „gustul” şi usturimea cepei.

Gustul „dulce” poate fi observat la ceapă numai dacă nivelul de sulf este scăzut. Astfel gustul cepei îl putem determina de obicei prin gustare, cu ajutorul căruia ceapa se poate categoriza pe bază de o serie de caracteristici în categorii de „percepţie”.

Aceasta variază în funcție de țară, dar în Statele Unite, de exemplu, ceapa este clasificată de la 1 la 18. Ceapa din categoria 1 nu pişcă deloc în formă crudă. Peste valoarea de 6 ceapa nu este utilă aproape deloc pentru consumul în formă crudă. Ceapa Vidalia şi Superdulce se incadrează în categoriile 2,5-4.

Usturoi

Usturoiul trebuie să fie liber de putregai, nu poate avea un conținut anormal de ridicat de umiditate, nu poate germina şi nu poate fi deteriorat. Bulbii trebuie să fie tari. UE categorizează usturoiul în trei grupuri:

Catergoria Extra– diametrul minim: 45mm

Bulb intact, formă uniformă şi corespunzător de curată. Trebuie să fie intact şi lipsit de defecte de suprafaţă. Bulbii trebuie să fie tari şi rădăcinile trebuie să fie tăiate.

Calitate de clasa 1– diametrul minim: 30mm

Bulb intact şi formă corespunzător de uniformă. Sunt acceptate crăpături mai mici pe coaja exterioară. Bulbii trebuie să fie corespunzător de tari.

Calitate de clasa 2 – diametrul minim: 30mm

Usturoiul poate prezenta următoarele defecte: fisuri pe coajă sau coajă incompletă, leziuni vindecate, lovituri uşoare, formă neregulată, pot lipsi maximum 3 bulbi.

Praz

Tija de vlăstar a prazului trebuie să fie lunga, curată şi albă, coada nu poate fi îndoită sau cu bulbi în partea de jos. De obicei este organizat în brazdă pe pământ,coaja să fie corespunzător de înaltă şi să fie albă. Dimensiunea și forma este importantă, dat fiind că majoritatea comercianților cu amănuntul preferă prazul cu coajă cu un diametru mai mare de 20 mm şi înălţime mai mare de 150 mm, cu o greutate medie mai mare de 160 g. Este important ca buchetele de praz să fie uniforme. Prazul este clasificat de obicei pe baza mărimii, dar este aşezat în comerţ de obicei ambalat, tăiat, gata de consum.

Prazul prezintă o toleranţă bună şi poate fi lăsat în pământ şi iarna. Astfel poate fi recoltat când este necesar. Nu este recomandat să se aştepte până când produce seminţe.

Arpagic și ceapă franţuzească

Ceapa franţuzească este comercializată în stare uscată, în stocuri lejere, în cutii deschise sau în plasă de mărime mai mică. Recolta trebuie să fie liberă de putregai. Dimensiunea bulbului este variabil și depinde de soi. În unele piețe se așteaptă o cultură, care are bulb suficient de mare pentru ca decojirea să fie simplă. Arpagicul este comercializat proaspăt în formă tăiată, în buchete sau tăiat în felii, congelat, în forma uscată, sau congelat în formă uscată, în pachete mai mici. Frunzele trebuie să fie verzi şi proaspete.

Ceapă de lăstar de iarnă

La această ceapă se vinde de obicei vlăstarul plantei, care este de culoare verde, de mărime mică, cu o lungime de 40-90 cm, iar planta are frunze fragede o zijă lungă, albă.

Produse prelucrate

Produsele prelucrate au în general un gust mai blând, deoarece compușii cu sulf se descompun în timpul procesării.

Uleiul concentrat se obţine prin distilarea cu aburi a usturoiului şi cepei. Acesta este utilizat pentru condimentarea produselor alimentare.

Ceapa cultivată pentru uscare trebuie să dispună de un conţinut înalt de materiale uscate (17-20%). Acesta este realizat de obicei din ceapă cu carne albă, dar se poate prelucra în acest mod şi arpagicul și prazul.

Feliile de ceapă uscate servesc la produse în formă de praf care se utilizează la condimentarea de supe, sosuri, etc. Soiurile de ceapă de dimensiune mică, cu carne alb sunt folosite mai ales pentru murături. Acestea de obicei se decojesc, sunt fermentate în apă sărată şi păstrate în oţet în borcane.