Reducerea incidenței bolilor fungice


Strugurii sunt atacați de o gamă largă de dăunători și boli. Putregaiul negru, Botrytis, mucegaiul și mucegaiul sub formă de pudră sunt cauzate de vremea umedă și dacă este permis să se deplaseze de la frunze la struguri, poate provoca o pierdere considerabilă a producţiei strugurilor pentru vin și deteriorarea calității.

Controlul cel mai eficient este prin aplicații fungicide de protecție, tăierea boltei de struguri poate reduce presiunea bolii. Un program echilibrat de nutriție a culturilor va reduce, de asemenea, incidența bolilor fungice.

Nutritia culturilor și bolile fungice

Potasiu și azot

Un beneficiu cheie în obținerea raportului de potasiu:azot corect este reducerea bolilor fungice în struguri pentru vin, cum ar fi Botrytis. Când nivelurile de azot din frunze sunt ridicate, creșterea plantelor este accelerată, iar concentrația de exudate de plante (de exemplu zahăr și aminoacizi) crește în fructe. Când se combină cu niveluri scăzute de potasiu (raportul N:K peste 2,5), aceasta stimulează răspândirea bolii pe frunze și pe boabe. Prin echilibrarea concentrațiilor de azot și potasiu (raportul N:K în jurul valorii de 1,2), efectele atacului de Botrytis au fost considerate ca fiind reduse la minimum.

Efectul raportului K:N asupra bolii depinde de nivelul absolut al ambelor substanțe nutritive. De exemplu, nu va fi nici un beneficiu din cauza unei concentrații crescute de potasiu la nivelul Botrytis, în care se înregistrează, de asemenea, nivele de N înalte sau excesive la recoltare.

Calciu

Calciul este benefic în a ajuta la rezistența plantelor la boli cum ar fi Botrytis pe viță de vie. El face acest lucru prin întărirea membranei peretelui celular, reducând astfel impactul bolii și, de asemenea, prin inhibarea directă a activității unei enzime patogene specifice (poligalacturonază), care dizolvă lama mediană a pereților celulari. Calciul aplicat foliar înainte de schimbarea culorii boabelor este cel mai eficient.

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producția viței de vie