Principii agronomice


Rapița este produsă pe scară largă în regiuni răcoroase și în principal în Canada, China și Europa. Acesta aparține familiei Brassicaceae și este o plantă erbacee anuală / bienală. Intervalul normal de înălțime poate fi cuprins între 50 și 180 cm, toate în funcție de varietate. Adâncimea rădăcinii poate varia de la 90 la 190 cm, cu o medie de aproximativ 140 cm la maturitate. Rădăcinile nu vor crește în soluri ude, uscate sau compactate. Buruienile vor concura pentru umiditate și substanțe nutritive și ar trebui controlate. Conținutul ridicat de sodiu(sărături) și temperaturile scazute ale solurilor grele sunt, de asemenea, dăunătoare culturii.

Pentru a obține o bună dezvoltare a culturii, solul bine drenat cu textură medie este cel mai bun. Planta este adaptată la salinitatea solului și pH-ul scăzut al solului de la 5,5 la 7,5.

Rapița este adaptată la clima rece, cu un minim de aproximativ 0 ° C. Semințele germinează la temperatura solului de 5 ° C, cu un optim de 10 ° C. Plantele sunt tolerante la îngheț și pot supraviețui temperaturilor scăzute până la -4 ° C. Cea mai bună temperatură pentru dezvoltare este la peste 12 ° C și sub 30 ° C. Temperatura optimă pentru creșterea și dezvoltarea maximă este de aproximativ 21 ° C.

 

Rapița are o nevoie de apă pe tot parcursul sezonului de aproximativ 400 până la 500 mm. Atunci când precipitațiile sunt mai mici de 200 mm, rezultatul poate fi o scădere a randamentului până la 1 t / ha. Nivelul de randament este sensibil la lipsa de apă în timpul înfloririi și umplerii boabelor.

Planta de rapiță este sensibilă la boli și dăunători și ar trebui cultivată în rotație pentru a reduce incidența acestora. Infestarea bolii crește cînd rotația culturilor nu este respectată.

Cifre şi fapte despre rapița

Recomandări Yara pentru fertilizare cultura de rapiță