Sumar de nutriție Rapiță


Treisprezece elemente minerale sunt esențiale pentru hrănirea plantei de rapiță, ca în cazul celor mai multe plante superioare: azot (N), fosfor (P), potasiu (K), magneziu (Mg), calciu (Ca), sulf (S) Cupru (Cu), fier (Fe), mangan (Mn), molibden (Mo), zinc (Zn) și clor (Cl).

Azotul

Semințele de rapiță are o cerere ridicată de azot, dar mai mult de jumătate din azotul preluat este mai târziu returnat în sol. Azotul este sursa unei mari părți a producției, dar în exces poate, de asemenea, să reducă conținutul de ulei. Optimizarea fertilizării cu azot este crucială și este subiectul multor cercetări.

Fosforul

Considerată o recoltă cu o mare cerere de fosfor, rapița trebuie să preia 90 kg de P205 pentru un randament de 3,5 t / ha. În întreaga lume, fosforul este adesea factorul principal de limitare a randamentului. Țările europene par să fi redescoperit importanța acestui nutrient.

Potasiu

Rapiță are o cerere mare de potasiu de la sfârșitul iernii până la înflorire, până la 400 kg / ha. Potasiul este nutrientul cu cea mai mare rată de absorbție, cu o absorbție zilnică capabilă să depășească 15 kg /ha/zi. Chiar dacă 90% din potasiu este returnat la sfârșitul sezonului, solul trebuie să fie capabil să satisfacă aceste cerințe considerabile în perioada de creștere maximă.

Magneziul

Un nutrient deseori neglijat, magneziu este necesar în cantități semnificative la rapiță (80kg / ha), nutriția de magneziu este adesea îndeplinită prin "implicit" prin utilizarea unui magneziu care conține Calciu sau Sulf.

Sulful

Sulful este un exemplu de nutrient "secundar" care joacă un rol "primar" în nutriția la rapiță. Rolul său este fundamental în producția de aminoacizi, care este precursorul proteinei, făcându-l inseparabilă de azot. Sulful este preluat chiar în timpul sezonului de creștere intensivă în primăvară, coincident cu azotul. Timpul de aplicare ar trebui să fie același cu cel al azotului. Aplicațiile excesive pot interacționa cu molibdenul din sol creând o deficiență.

Borul

Bor este micronutrientul "major" al rapiței. Deficitul de bor apare cel mai frecvent pe solurile calcaroase și atunci când se întâmplă formarea și divizarea rapidă a celulelor. Deficiența poate provoca randamente mici semnificative și pierderi de calitate. Prin urmare, se recomandă monitorizarea culturii pentru deficiență prin analiza solului sau a plantelor.

Molibden

Rapița necesită aproximativ 15-30g/ha de molibden. În strânsă legătură cu asimilarea azotului, molibdenul este un micro nutrient "semnificativ" în toate plantele din familia Brasicaceae, deficiența apare mai ales în solurile acide. Aplicațiile excesive de sulf pot provoca deficiență de molibden.

Mangan, Cupru și Zinc

Deficiențele manganului, cuprului și zincului sunt destul de rare în rapiță, deficiențele de cupru sau de zinc nu necesită o atenție deosebită. Manganul poate fi văzut ocazional din cauza cerinței sale semnificative de rapiță.

Cifre şi fapte despre rapița

Recomandări Yara pentru fertilizare cultura de rapiță