Varietăți de rapiță


Rapiță are denumirea de Brassica Napus L. Este o varietate a aceleiași specii care produce boia de rapiță (Brassica napus supsp. Rapifera). Două cicluri de producție sunt obișnuite, rapița de toamnă sau de iarnă durează 11-12 luni (august - iulie / august (emisfera nordică)) și rapița de primăvară, 6-7 luni (aprilie - august / sept) - 9 luni (aprilie - octombrie / noiembrie) în regiuni tropicale.

Uleiul de rapiță a fost considerat anterior nefavorabil pentru dieta umană datorită conținutului ridicat de acid erucic care a produs gust neplăcut și efecte nedorite. Programele de hibridare au diminuat acidul erucic de la 40% la 0%, în timp ce acizii grași polinesaturați (acidul linoleic și acidul linolenic) din totalul acizilor grași au crescut de la 15% la 20% și de la 8% la 12%.

În comparație cu alte uleiuri vegetale, are cel mai scăzut conținut de acizi grași saturați (6 - 8%) din totalul acizilor grași și este bogat în steroli vegetali. Ponderea mare a acidului mono-nesaturat cu 58-60% din totalul acizilor grași. Conținut suficient de acid oleic (20-26%) și acid linolenic (10%) din totalul acizilor grași. Proporția favorabilă a acidului oleic față de acidul linolenic (2,5: 1).

Glucozinolații (GLS) sunt componente principale de sulf în Brassicaceae și atunci când sunt prezente la o concentrație prea mare în turtă, afectează funcția tiroidiană și cauzează apariția la animalele monogastritelor. La păsările de curte, GLS provoacă alte tulburări nutriționale. Hibirdările de selecție efectuate în anii 1980 și 1990 au redus conținutul GLS la mai puțin de o cincime și au extins piața srotului de ulei de rapiță


Effects of GLS and breeding to reduce its concentration in seed

Positive effect of GLS

  • Plays important role in defence mechanism of crop against pests and diseases
  • Consumption of Brassica species has been linked with reduced risk of cancers associated with the ability of the GLS hydrolysis products to activate protective mechanisms within the body

Negative effect of GLS

  • GLS is undesirable because of the toxicological effects of the following breakdown products: nitriles, isothiocyanates, thiocyanates, epithionitriles, & vinyl
  • A high level of GLS in rapeseed meal reduces its intake and palatability by animal and can also lead to goitrogenic hypertrophy, and liver & kidney disorders (Walker & Booth, 2001)
  • There is no evidence for any goitrogenic effect on humans from brassica consumption (Mithen, 2001)

Breeding reduces GLS concentration

  • Cultivars with remarkably low GLS levels of 8 -15 μmol per g of seed are recently found in Poland
  • Breeding efforts are ongoing for further reduction of GLS content

 

Introducerea sulfului în tehnologia de fertilizare tinde să mărească conținutul GLS, dar soiurile actuale "00" cu conținut foarte scăzut de GLS elimină această problemă, iar fertilizarea optimă a sulfului asigură faptul că acesta rămâne sub nivelul critic. Efectul fertilizării cu sulf este mai mic decât efectul varietății sau al solului.

Termenul de Rapiță (Canola) provine dintr-un program Canadian de hibiridare cu scopul de a crea ulei de rapiță în care a fost scăzut atât în acidul erucic, cât și glucozinolatul. Numele provine din Canada și ola (Oil Low Acid), referindu-se la conținutul de acid scăzut. (Un al doilea motiv pentru stabilirea numelui era evitarea paralelei fonetice cu cuvântul ”rape”- abuz).

Atunci când se analizează varietățile de rapiță, producția brută este cel mai important factor pentru selecția soiurilor. Alți factori importanți care trebuie luați în considerare sunt rezistența la boli, rezistența la cădere și data de maturare.

În unele țări, rapița modificată genetic este semănată în prezent, iar în Canada 90% este din soiuri RR- (rezistente la glifosat). Rapița cu acid erucic (HEAR) este încă produsă în scopuri industriale, cum ar fi lubrifierea și agentul de alunecare în producția de polietilenă.

Cifre şi fapte despre rapița

Recomandări Yara pentru fertilizare cultura de rapiță