Calitatea strugurilor pentru vin


Scopul fiecărui producător este un strugure pentru vin de calitate superioară, care satisface vinificatorul. Cu toate acestea, mulți manageri de viță-de-vie și vinării cred că o recoltă de struguri cu producţie ridicată nu poate produce vin de calitate. Credem că acest conflict aparent nu a fost testat riguros. Există numeroase exemple în lumea viilor care produc vin de calitate superioară din struguri cu producţie ridicată care au fost dotați cu un program nutrițional echilibrat.

Condițiile de calitate a strugurilor pentru vin variază între țări, precum și între diferite fabrici de vin. Multe au fost stabilite ca urmare a preferinței, gustului și tradiției locale și este important să se respecte specificațiile cerute de cumpărător. Parametrii principali de calitate a strugurilor pentru vin includ conţinutul de zaharuri (TSS), aciditatea, pH-ul sucului/mustului, conținutul de antociani, and concentrația de arginină.

Determinarea maturității este foarte importantă și o monitorizare strictă a stadiului de dezvoltare a culturii, folosind experiența locală și o cunoaștere bună a soiului, permite cultivatorilor să planifice datele de recoltare cu mult timp înainte. Ca metode de recoltare, controalele cheie necesare pentru a confirma maturitatea includ măsurarea conținutului de zahăr și a acidității unei mostre de probă.

Există un număr mare de factori care afectează producția de vin de calitate superioară. Multe sunt în controlul cultivatorului, în condiții climatice și de sol date.

Nutriția culturilor și calitatea strugurilor pentru vin

Azotul are un efect direct asupra mărimii boabelor de struguri pentru vin. Creşterea puternică a viilor ca rezultat al excesului de azot s-a dovedit a avea niveluri mai ridicate de aciditate şi poate crea o creştere puternică a coronamentului, crescând umbrirea şi pH-ul. Nivelurile ridicate de azot pot determina o creștere viguroasă și umbrire, mărind dimensiunea boabelor de struguri pentru vin și reducând astfel raportul dintre pieliţa de struguri și pulpă. Conținutul total de azot, precum și compoziția de azot, influențează viteza și fermentația de calitate, precum și procesul de producție a alcoolului.

Fosforul afectează randamentul direct, deoarece este componenta centrală a energiei necesare în timpul metabolizării și transportului produselor fotosintetice. Aplicarea îngrășământului cu fosfor mărește legarea boabelor de struguri pentru vinificație și randamentul culturilor.

Potasiul are, de asemenea, un efect marcant asupra acidității totale, ajutând la neutralizarea acizilor și controlul acidității sucului de struguri. Există o relație puternică între potasiu și pH. Prea mult potasiu are ca rezultat un pH ridicat al vinului și un vin de calitate mai slabă. Cantitatea de potasiu excesiv poate crește pH-ul strugurilor, care influențează antocianinele, reducând intensitatea colorării roșii.

Calciul este o componentă cheie a pereților celulelor care mențin structura membranelor. De asemenea, influențează direct reglementarea sistemelor enzimatice, a activităților fito-hormonale și a absorbției nutrienților. Furnizarea insuficientă de Ca limitează creșterea și randamentul culturilor. Concentrația scăzută a calciului din boabe duce la o maturitate precoce și la o pieliţă mai moale.

Sulful este o componentă a enzimelor și a proteinelor. Este necesar formării clorofilei. Deficitul de sulf este rar observat în livezile de viță-de-vie ca rezultat al ratelor ridicate de fungicid care conține S (80-95% S elementar) pulverizat sezonier.

Borul influențează dimensiunea boabelor de struguri pentru vin și are o influență pozitivă asupra strugurilor de vinificație, conţinutul de zaharuri TSS. Borul are, de asemenea, un efect pozitiv asupra culorii boabelor de struguri pentru vin.

Nivelul de aprovizionare cu zinc afectează creșterea și randamentul culturilor, deoarece zincul este implicat în dezvoltarea și funcționarea regulatorilor de creștere care influențează alungirea internodiilor. Aplicarea îngrășămintelor cu Zn a dus la creșterea nivelului de boabe.

Alte practici de gestionare a culturilor care influențează calitatea strugurilor pentru vin

  • Cei mai buni struguri pentru vin necesită un sezon lung, fierbinte și uscat pentru a asigura o maturitate bună, maturitate precoce și un amestec potrivit de zaharuri și aciditate, pentru a oferi un vin bun.
  • Adaptarea structurii coronamentului pentru a aduce sau a întârzia maturitatea boabelor va avea, de asemenea, un efect direct asupra conţinutului de zaharuri TSS și a acidității, precum și a culorii vinului.
  • Manipularea disponibilității umezelii este importantă pentru asigurarea dimensiunii potrivite a fructelor și a concentrațiilor dorite de zahăr și a concentrațiilor fenolice ale zahărului și ale compușilor fenolici din vin.

Găsiți sfaturi Yara pentru fiecare problemă legată de strugurii pentru vin

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producția viței de vie