Compuși de azot din mustul de struguri pentru vin


Conținutul total de azot al strugurilor pentru vin, precum și distribuția relativă a compușilor de azot influențează producția de biomasă de drojdie și rata de fermentație. De asemenea, poate afecta diferitele tipuri de alcool prezente, ca urmare a metabolismului drojdiei, în vinul rezultat. Azotul amoniacal liber (FAN) este adesea folosit ca măsură a caracterului adecvat al tipurilor de azot disponibile pentru creșterea și fermentația drojdiei.

Arginina, unul dintre aminoacizii prezenți în concentrații mari, poate fi folosit ca indicator al concentraţiei de azot sau al calității mustului. Pe de altă parte, nivelele de prolină, un alt aminoacid prezent la nivele înalte în must, e în relație mică cu conținutul total de azot.

Pentru fermentarea completă, de bună calitate, este necesar un must conținând un minim de 140 mg N/l asimilabil. Fără aceste niveluri de azot în must, există o capacitate redusă de a produce alcool, ceea ce duce la o fermentație lentă sau blocată.

Conținutul total de azot, precum și concentrația de arginină, sunt direct influențate de calendarul aplicării îngrășămintelor azotate pe vița de vie. Ca și în cazul potasiului, echilibrul corect al azotului pentru creșterea viței și dezvoltarea strugurilor este important.

Azotul

Fertilizarea cu azot poate influența pozitiv scorul de calitate a aromelor, savorii și vinului. Forma corectă a azotului este deosebit de importantă în acest sens. Studiile arată că azotul liber al aminoacidului poate crește aroma vinului.

Ratele ridicate de azot cresc, de asemenea, conținutul de azot din sucul de struguri.

Găsiți sfaturi Yara pentru fiecare problemă legată de strugurii pentru vin

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producția viței de vie