Îmbunătățirea culorii merelor


Culoarea pielii soiurilor de mere este o caracteristică atrăgătoare pentru consumatori. Din acest motiv ei se străduie de obicei la îmbunătăţirea culorii fructelor. Nutrienţii pentru fructe contribuie la atingerea unei prezentări corespunzătoare.

Nutriția plantelor și colorarea merelor

La aplicarea la fertilizator foliar cu conţinut fosfatic - calciu și azot - a fost demonstrat de asemenea că acesta îmbunătățeşte culoarea roșie a cojii și crește concentrația flavonoidelor din merele "Fuji".

Azot

Utilizarea excesivă al azotului sau a aplicării cu întârziere reduce intensitatea culorii roşii la merele roșii. Acest lucru poate fi avantajos pentru merele verzi, deoarece va îmbunătăți caracterul verzui și va minimiza culorile de rosu.

Fosfor

Studiile din Africa de Sud au demonstrat efectul pozitiv al fosforului asupra culorii fructelor. Face acest lucru prin sporirea producției unui enzim care participă în producerea de antociani, o componentă majoră a fructului care determină culoarea roșie. Este important sursa de fosfor şi planificarea. Fosfatul pentru frunze este eficient după înflorire şi după maturizarea timpurie, când avem nevoie de colorarea fructelor.

Paliyath et al. (2002) a investigat efectele suplimentării solului şi frunzişului cu fosfor foliar în raport cu calitatea merelor după recoltare (Malus domestica Borkh. cv. ‘McIntosh’ şi cv. ‘Red Delicious’) și a constatat că fertilizarea cu fosfor a sporit procentul fructelor cu piele roşu la ambele soiuri.

A fost constatat totodată şi faptul că pomii care au fost trataţi cu îngrășământ foliar cu fosfor şi magneziu sau fosfor şi calciu, au căpătat o culoare roşie mai intensivă de la înflorire până la recoltare, comparativ cu fructele la care nu a fost aplicat îngrăşământul foliar.

Potasiu

Potasiu crește, de asemenea, conținutul de antociani din mere, care îmbunătățește culoarea fructului (imaginile 39 şi 40). Cu toate acestea, suplimentul nutritiv trebuie să fie în echilibru cu alţi cationi, în special calciul. Conţinutul ridicat de potasiu tototdată contrar calciului poate duce la probleme privind calitatea, ca şi petele amare.

Zinc şi mangan

Zincul îmbunătățește culoarea merelor, în timp ce manganul îmbunătățește culoarea fundală de verde la mere.

Magneziu

Studiile din Polonia au arătat că solul tratat cu magneziu poate îmbunătăți culoarea roşie a fructelor în mare parte prin creșterea producției de carbohidrați, care sunt elementele constitutive ale pigmenților roșii.

Căutaţi îndrumarul Yara pentru toate problemele de calitate la soiurile de mere

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producţia seminţoaselor