Reducerea apariţiei petelor amare la soiurile de mere


Petele amare sunt o tulburare fiziologică conectată de nivelul scăzut de calciu în ţesuturile plantelor seminţoase, care reduce calitatea fructelor şi capacitatea de vânzare. La depozitare simptomele caracteristice sunt pete sau bătături cu diametru de 2-10mm de culoare maro/negrui. Zonele mici de sub punctuleţe seamănă cu vânătăi. Aplicarea echilibrată de substanţe nutritive în cazul plantelor este indispensabilă pentru ca calciul să nu concureze cu alţi componenţi şi ca acesta să nu fie limitat de alte substanţe nutritive.

Nutriţia plantelor şi petele amare

Fosfor

Cercetările au arătat că fosforul îmbunătățește proprietățile de depozitare pe termen lung, şi reduce riscul apariţiei petelor amare. Dar este pretinsă o grijă mare deoarece anumite forme de fosfor pot conține cationi care concurează cu calciul, care ridică riscul apariţiei petelor amare.

Potasiu şi calciu

Potasiul este unul dintre cele mai importante substanţe nutritive în punctul de vedere a caracteristicilor calitative. Totuşi este foarte important ca concetraţia de potasiu să se afle în echilibru cu celelalte substanţe nutritive, mai ales cu calciul, deoarece absorbţia preferată de potasiu faţă de calciu produce mai des apariţia petelor amare. Este acceptat în general o proporţie de Potasiu:Calciu de 15 în cazul fructelor de 40-60 grame, iar în perioada recoltării acesta nu poate fi mai înalt de 30 în scopul reducerii riscul apariţiei petelor amare.

Este acceptat în general o proporţie de Potasiu:Calciu de 15 în cazul fructelor de 40-60 grame, iar în perioada recoltării acesta nu poate fi mai înalt de 30 în scopul reducerii riscul apariţiei petelor amare.

Alimentarea solului este important, trebuie efectuat stropirea fructelor pentru asigurarea conţinutului corespunzător de calciu în fructele seminţoase. Cu cât este mai regular stropirea, cu atât va fi mai bună calitatea fructului. Este important ca stropirea să fie continuată până la recoltare.

Bor

Programul de stropire a borului ajută de asemenea asimilarea calciului, care în cazul merelor reduce riscul apariţiei petelor amare şi petele Jonathan.

Magneziu

Este necesar prudenţă deoarece excesul de magneziu poate limita absorbţia de calciu şi sporeşte riscul apariţiei petelor amare, aşa cum a fost demostrat de studii din Polonia efectuate în cazul merelor Jonagold.

Căutaţi îndrumarul Yara pentru toate problemele de calitate la soiurile de mere

Îngrăşăminte recomandate de Yara la producţia seminţoaselor